home
informatie
lezingen en workshops

contact

 
   
   
 
 
 
 
sitemap
 
 
Home
 
eigen werk van evelien nijeboer
 
kijkje in de keuken
 

over mijn werk

 
oudere folders
 
referenties
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Actueel lesaanbod

Op afspraak geef ik schilderles op mijn atelier in broedplaats Acta (t.o. Slotervaart ziekenhuis) of in Enschede aan de Oostburgweg 87, privé of in een kleine groep.

Schilderen is: leren zien wat er gebeurt op je schilderij. Ik kijk met je mee en laat het je zien. Deze training van de waarneming (omgaan met kleur, diepte, licht en duisternis, vormtaal) is goed voor iedereen die een kunst- of designopleiding wil gaan doen (of al doet) - maar de lessen zijn ook geschikt voor beginners.

UItgangspunt voor deze lessen is: op je eigen manier leren schilderen, vanuit het ambacht waarvan de traditie heel oud is. Je stijl bepaal (of vind) je zelf. De manier van lesgeven is zoveel mogelijk 'hedendaags '- ik geef je oefeningen om zelf te kunnen ontdekken wat bijv. 'licht en duisternis' is, wat 'vormtaal' is, hoe je je onderschildering gebruikt, wat 'kleur' is en hoe het werkt, hoe je de achtergrond gebruikt, wat 'perspectief' is en wat je ermee kan doen. Al doende leer je hoe je met je eigen waarneming aan de slag kun. Ik heb ervaring met kinderen en volwassenen, beginners en Rietveldstudenten.Het werken met een klassieke onderschildering (de traditionele werkwijze) lijkt moeilijk maar is juist makkelijker, want zo deel je je proces op in overzichtelijke stappen. Het werken in lagen is de beste manier om 'realisme' voor elkaar te krijgen. Maar ook de beste abstracte schilders van begin vorige eeuw putten uit een degelijke, klassiek-realistische opleiding. In mijn eigen werk haak ik ook aan op deze traditie.

We werken met maximaal 4 mensen tegelijk en je kan instromen wanneer je wil. Ik bespreek individueel met jou wat je gaat doen en een les duurt ongeveer 1,5 uur. De prijs per les hangt af van de hoeveelheid deelnemers: een privé-les kost 35 euro incl, materialen, met z'n tweeën 22,50 pp, met drie deelnemers betaal je 20 euro pp en met z'n vieren slechts elk 17,50 per les. De lessen duren zo lang als nodig is en als je per 10 inkoopt is er 10% korting.

Voor aanmelden, klik hier.

Aanwezige materialen: teken- en acryl-schilderpapier, geprepareerde vellen doek, olie/acrylverf, houtskool en pastelkrijt, kwasten en doekjes. Ik ga uit van redelijk materiaalgebruik, als je veel verf wil gebruiken neem dan zelf wat mee.

Voor een folder over schilderlessen, klik hier

Geen zin om zelf te schilderen maar wel om met kunst bezig te zijn? Klik hier voor meer info over de Kunstclub

Wil je dat ik iets voor je maak? Voor een folder over kunst in opdracht, klik hier

 

 

2daagse Workshop "Ik schep mijn waarneming" - op afspraak.

(sur)realistisch werken met een kIassieke onderschildering

Een klassieke onderschildering in aardtinten is dé manier om je schilderij 'realisme' mee te geven, ook als je vrij grof of surrealistisch werkt. (klik hier voor meer beeld) Door gebruik te maken van licht en donker, perspectief en een contrasterende onderschildering krijg je die natuurlijke, levende kleuren die oude schilderijen er zo 'echt' uit laten zien. Al doende wordt duidelijk dat deze werkwijze eigenlijk laat zien hoe onze waarneming zélf werkt. Het werken in lagen is enerzijds een proces dat het schilderen makkelijker maakt: het proces wordt opgedeeld in overzichtelijke stappen. Soms kunnen er kleuren optisch verschijnen die je niet geschilderd hebt - ik leg je dan uit hoe dat komt. Geschikt voor beginners (vanaf 11 jaar) en als extra scholing voor gevorderden.

Op vrijdagavond vertel ik over het werken in lagen. Na een schets kun je je schilderij gaan opzetten. Je kan kiezen tussen een portret, een landschap of een stilleven (voor beginners: neem een landschap). Neem als je wilt een foto van je onderwerp mee (uitgeprint in zwart-wit). Er is fotomateriaal aanwezig op het atelier. Op zaterdag ga je met kleur werken over je onderschildering heen werken. Tussendoor behandel ik kleurenleer, geef ik tips en aanwijzingen en laat ik kunst zien. En we nemen de tijd voor een goede lunch. Voor aanmelden, klik hier.

 

Workshop "Het gekleurde landschap" - op afspraak

Iedere keer opnieuw blijkt: werken in kleur gaat vanzelf als je je ding éérst in zwart-wit doet. In deze workshop gaan we landschappen maken zoals die van de Groninger "Ploeg"- in soms felle of vréémde kleuren, maar altijd natuurlijk.

Op vrijdagavond beginnen met met een houtskooltekening - licht en donker. Neem als het kan een eigen landschapsfoto mee, uitgeprint in zwart-wit. Ik heb ook foto's om uit te kiezen. Op zaterdag werken we hetzelfde thema uit in kleur. We werken drie keer een uur aan de tekening, tussendoor laat ik zien hoe kleur ontstaat in de wisselwerking tussen licht en duisternis. Ook gaan we kijken naar het werk van grote voorbeelden als Jan Altink. En er is tijd voor een goede lunch. Voor aanmelden, klik hier.

 

Basisschool-project 'Verhalenspel - op aanvraag

 

 

 

 

 

 

 

GGS Amsterdam, groep 7

Voor groep 7/8 ontwikkelde ik het project 'Verhalenspel".

Het verhalenspel is een kaartspel dat we zelf maken. De kinderen bedenken een verhaalfiguur en schilderen die op een kaart (a4 formaat). Ik leer ze daarbij werken een onderschildering, dé truc om een 'echt' schilderij te maken. Ook leer ik ze trucs voor het maken van 'echte' ogen, monden en een echte huidskleur. Maar ik leg ze ook uit alles wat een kind maakt mooi is, in de ogen van volwassenen Tijdens het schilderen denken we na over verhaalfiguren en wat er eigenlijk nodig is voor een goed verhaal. Het thema van het spel kan worden aangepast aan andere lessen en aan de leeftijdsfase van de kinderen.

Na het schilderen gaan we het spel ook spelen: verzin een goed verhaal met de vijf kaarten die je in handen krijgt. Dit kan natuurlijk gekoppeld worden aan het taalonderwij - schrijf je verhaal op, zonder taalfouten. Dit project is geschikt om creativiteit en zingeving te koppelen aan vakken die anders misschien als saai en zinloos ervaren worden. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Beeldlezing of museumrondleiding

Aan de hand van kunst kan ik een onderwerp (naar uw keuze) in een heel nieuw licht zetten, door kunstwerken te kiezen en aan de hand van dat wat er te zien is, uitleggen wat met het onderwerp samenhangt (voor voorbeelden, klik hier). Gewoon een lezing over kunst zelf, dat kan natuurlijk ook. Klik hier voor een suggestie voor onderwerpen. Graag doe ik op aanvraag een museumrondleiding voor (kleinere) groepen. Bijvoorbeeld:

"Mondriaan en het spirituele in de kunst" - een rondleiding in het Haags gemeentemuseum

Terug naar boven