home
informatie
lezingen en workshops

contact

 
   
   
 
 
 
 
sitemap
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Workshop Vilten bij The Sewing Chickies

zondag 18 mei 11.00 - 14.00 - vml. ACTA-gebouw

In deze workshop leer je de basis van het vilten én je maakt een mooi telefoonhoesje - met pop-up systeem (trek aan het riempje en je telefoon komt omhoog). Deze telefoonhoesjes zijn uit één stuk gemaakt van 100% schapenwol.

Vilt is één van de oudste textielvormen. Heb je wel eens een trui te heet gewassen, en was hij toen twee keer zo klein? Dat is vilt. Vilt is geschikt voor vesten, jassen en hoeden, maar ook voor woontextiel.


Qua moeilijkheidsgraad: een hoesje in verschillende kleuren of een 'marmer-imitatie' is makkelijk te doen, ook voor beginners. Je legt de plukken wol waar je ze hebben wil, je zeept hem in, en alles klit helemaal naadloos en vanzelf aan elkaar vast. Als je handig bent (of al een keer eerder hebt gevilt) kun je ook reliëf proberen.
We werken in principe met zwart/wit/grijze wol, een paar extra kleuren zijn aanwezig.

Kosten: 35 euro incl. koffie, thee, materialen en een soepje bij de lunch. Meenemen: lunch en twee handdoeken. Voor aanmelden, neem contact op.

http://naaicursusamsterdam.nl/cursusaanbod/workshop-vilten/

adres: louwesweg 1, Amsterdam-Slotervaart (t.o, Slotervaart ziekenhuis)

Alvast voor later: wat kun je met vilt?

Woontextiel! Jassen, hoeden, schoenen! Deze jas maakte ik afgelopen winter:

Het materiaal is vrij stijf, maar als de pasvorm goed is zit het lekker en kun je er goed rin bewegen. Vilt vormt zich tijdens het dragen verder naar je lichaam. Aan de binnenkant van de ellebogen heb ik er dunne zijde in verwerkt, om het materiaal dunner te kunnen maken. Zijde en wol smelten vanzelf aan elkaar vast, tijdens het vervilten.

Als vilt wat dikker is, is het als materiaal vrij stijf (je kunt hem minder sterk 'doorvilten' maar dan is het materiaal ook pluiziger en minder sterk).

Net echt toch! Deze 'kei' kan je zo groot maken als je wilt (bijv. formaat kussen, catcave of poef)

 

Samples voor woontextiel. Alleen de zwarte wol is geverfd, de rest groeit zó aan het schaap.

 

Een vegetarische bontkraag!

Om dit te maken heb je een vers geschoren schapenvacht nodig van een Schoonebeeker schaap. Het schaap heeft z'n huid nog: de wol is aan de achterkant vervilt.

Zo kun je dus haardkleden en bontjassen maken zonder dat er dieren dood moeten! Je ziet dit soort bont bijv. als kraag en polsmoffen aan van die Afghaanse hippie-jassen.

Natuurkleuren wol zijn: bruin, grijs (licht en donkergrijs), cremewit. De fijnste merinowol (18 - 24 micron) kun je zonder kriebelproblemen op je huid dragen. Gekleurde wol kan je kopen, of zelf verven met Wilkeson voedingskleurstoffen. Daar kun je mooie gemeleerde overgangen mee maken.
Met vilt (en een beetje handigheid) kun je alle vormen maken die je wilt, uit één stuk. Voor meer ideeën en voorbeelden, kijk hier op Pinterest (mijn verzameling 'Felt it')