home
informatie
lezingen en workshops

contact

 
   
   
 
 
 
 
sitemap
 
 
actueel aanbod
 
eigen werk van evelien nijeboer
 
kijkje in de keuken
 

over mijn werk

 
oudere folders
 
referenties
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Actueel cursusaanbod

Op afspraak geef ik schilderles op mijn atelier in het voormalig Acta-gebouw (t.o. Slotervaart ziekenhuis), privé of in een kleine groep.

UItgangspunt voor deze lessen is: gewoon leren schilderen, in dat ambacht waarvan de traditie heel oud is. Je stijl bepaal (of vind) je zelf. De manier van lesgeven is zoveel mogelijk 'hedendaags '- ik geef je oefeningen om zelf te kunnen ontdekken wat bijv. 'licht en duisternis' is, wat 'vormtaal' is, hoe je je onderschildering gebruikt, wat 'kleur' is en hoe het werkt, hoe je de achtergrond gebruikt, wat 'perspectief' is en wat je ermee kan doen. Maar het gaat niet alleen om techniek: de lessen hebben ook een inhoudelijk of meditatief aspect.

We werken met maximaal 4 mensen tegelijk en je kan instromen wanneer je wil. Ik bespreek individueel met jou wat je gaat doen (vooraf, via de mail). Lessen koop je in per strippenkaart: 5 lessen voor 90 euro en tien voor 170. De prijs is op basis van doorlopende wekelijks lessen, je mag één keer per maand afzeggen (en de les niet betalen). Er is een lade voor je werk in een kleinere ladekast. Je neemt zoveel mogelijk eigen materialen mee, basismaterialen zijn tegen kostprijs aanwezig (zie hieronder). Privélessen zijn er vanaf 30 euro per les.

We beginnen licht en donker (houtskool en schilderen met zwart-wit), Van daaruit ga je zelf kiezen hoe je verder gaat, met vrij werk of opdrachten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het werken met een klassieke onderschildering (de traditionele werkwijze). Dat lijkt moeilijk maar is juist makkelijker, want zo deel je je proces op in overzichtelijke stappen. Het werken in lagen is de beste manier om 'realisme' voor elkaar te krijgen. Maar ook de beste abstracte schilders van begin vorige eeuw putten uit een degelijke, klassiek-realistische opleiding. In mijn eigen werk haak ik ook aan op deze traditie.

Schilderen is vooral: leren kijken naar wat er eigenlijk gebeurt op je schilderij. Ik kijk met je mee en laat het je zien. Deze training van de waarneming (omgaan met kleur, diepte, licht en duisternis, vormtaal) is goed voor iedereen die een kunst- of designopleiding wil gaan doen (of al doet) - maar de lessen zijn ook geschikt voor beginners.

Voor aanmelden, klik hier.

Adresgegevens: kamer 35, ACTA-gebouw, Louwesweg 1 (t.,o. Slotervaart ziekenhuis) .Tram 2 stopt voor de deur. Verder bereikbaar met metro 51 (plus 5 min. lopen), en met de auto (neem contact op over parkeren)

Aanwezige materialen: teken- en acryl-schilderpapier, geprepareerde vellen doek, olie/acrylverf, houtskool en pastelkrijt, kwasten en doekjes. Een vuistregel voor de materiaalkosten: houtskooltekening 1 euro, pastelkrijt 2 euro, acryl- en olieverf 2,50 per les.

Voor een folder over schilderlessen, klik hier

Geen zin om zelf te schilderen maar wel om met kunst bezig te zijn? Klik hier voor meer info over de Kunstclub

Wil je dat ik iets voor je maak? Voor een folder over kunst in opdracht, klik hier

Workshop "Ik schep mijn waarneming" - op aanvraag

(sur)realistisch werken met een kIassieke onderschildering

In deze workshop maken we een landschap. Je leert dingen over licht, ruimte en wat je kunt doen met onderschilderingen. Een klassieke onderschildering in aardtinten is dé manier om je schilderij 'realisme' mee te geven, ook als je vrij grof of surrealistisch werkt. (klik hier voor meer beeld) Door gebruik te maken van licht en donker, perspectief en een contrasterende onderschildering krijg je die natuurlijke, levende kleuren die oude schilderijen er zo 'echt' uit laten zien. Al doende wordt duidelijk dat deze werkwijze eigenlijk laat zien hoe onze waarneming zélf werkt. Het werken in lagen is enerzijds een proces dat het schilderen makkelijker maakt: het proces wordt opgedeeld in overzichtelijke stappen. Soms kunnen er kleuren optisch verschijnen die je niet geschilderd hebt - ik leg je dan uit hoe dat komt. Geschikt voor beginners (vanaf 11 jaar) en als extra scholing voor gevorderden.

Op zaterdag vertel ik over het werken in lagen. Na een schets kun je je schilderij gaan opzetten. Je kan kiezen tussen een portret, een landschap of een stilleven (voor beginners: neem een landschap). Neem als je wilt een foto van je onderwerp mee (uitgeprint in zwart-wit). Ook is er fotomateriaal aanwezig op het atelier. Op zaterdag ga je met kleur werken over je onderschildering heen. Tussendoor behandel ik kleurenleer, geef ik tips en aanwijzingen en laat ik kunst zien. En we nemen de tijd voor een goede lunch. Wil je snel zo'n workshop doen? Regel dan een groepje van minimaal 3 deelnemers en dan kunnen we aan de slag, in mijn atelier of op locatie. Voor aanmelden, klik hier.

 
Tijd: een zaterdag en zondag (elk 4 uur), , max.. 8 deelnemers

prijs 85 euro, inclusief btw/materialen/koffie en thee, max. 8 deelnemers

plaats - op locatie of op mijn atelier Amsterdam, Louwesweg 1 (kamer 35, ACTA-gebouw, Louwesweg 1, t.o. Slotervaart ziekenhuis).

 

Workshop "Het gekleurde landschap" - op aanvraag

Iedere keer opnieuw blijkt: werken in kleur gaat vanzelf als je je ding éérst in zwart-wit doet. In deze workshop gaan we landschappen maken zoals die van de Groninger "Ploeg"- in soms felle of vréémde kleuren, maar altijd natuurlijk.

Op vrijdagavond beginnen met met een houtskooltekening - licht en donker. Neem als het kan een eigen landschapsfoto mee, uitgeprint in zwart-wit. Ik heb ook foto's om uit te kiezen. Op zaterdag werken we hetzelfde thema uit in kleur. We werken drie keer een uur aan de tekening, tussendoor laat ik zien hoe kleur ontstaat in de wisselwerking tussen licht en duisternis. Ook gaan we kijken naar het werk van grote voorbeelden als Jan Altink. En er is tijd voor een goede lunch. Wil je snel zo'n workshop doen? Regel dan een groepje van minimaal 3 deelnemers en dan kunnen we aan de slag, in mijn atelier of op locatie. Voor aanmelden, klik hier.

Tijd: een vrijdagavond plus zaterdag, max.. 8 deelnemers
prijs - 75 euro, inclusief btw/materialen/lunch/koffie en thee
plaats - in mijn atelier (Amsterdam, ACTA-gebouw), of op locatie.

 

 

Basisschool-project 'Verhalenspel - op aanvraag

 

 

 

 

 

 

 

GGS Amsterdam, groep 7

Voor groep 7/8 ontwikkelde ik het project 'Verhalenspel".

Het verhalenspel is een kaartspel dat we zelf maken. De kinderen bedenken een verhaalfiguur en schilderen die op een kaart (a4 formaat). Ik leer ze daarbij werken een onderschildering, dé truc om een 'echt' schilderij te maken. Ook leer ik ze trucs voor het maken van 'echte' ogen, monden en een echte huidskleur. Maar ik leg ze ook uit alles wat een kind maakt mooi is, in de ogen van volwassenen Tijdens het schilderen denken we na over verhaalfiguren en wat er eigenlijk nodig is voor een goed verhaal. Het thema van het spel kan worden aangepast aan andere lessen en aan de leeftijdsfase van de kinderen.

Na het schilderen gaan we het spel ook spelen: verzin een goed verhaal met de vijf kaarten die je in handen krijgt. Dit kan natuurlijk gekoppeld worden aan het taalonderwij - schrijf je verhaal op, zonder taalfouten. Dit project is geschikt om creativiteit en zingeving te koppelen aan vakken die anders misschien als saai en zinloos ervaren worden. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Beeldlezing

Aan de hand van kunst kan ik een onderwerp (naar uw keuze) in een heel nieuw licht zetten, door kunstwerken te kiezen en aan de hand van dat wat er te zien is, uitleggen wat met het onderwerp samenhangt (voor voorbeelden, klik hier). Gewoon een lezing over kunst zelf, dat kan natuurlijk ook. Klik hier voor een suggestie voor onderwerpen Ik kom langs met een laptop en beamer, liefst in de avond dus.

Zoekt u een alternatief voor de viering van één van de (vrije school - Christelijke) jaarfeesten? Ik geef er graag een beeldlezing over, eventueel gecombineerd met een korte schilderworkshop. Uitgangspunt is de tijd van het jaar (de relatie tussen licht, warmte en duisternis op dat moment, de processen van opbouw en afbraak in de natuur), en de kleuren en kleurprocessen die daarbij horen. Desgevraagd ook de betekenis van het feest zelf in relatie tot het leven van Christus.

Ouder aanbod:

sept 2010 - "Anders kijken naar kunst", Groninger museum

Lezing over de psychische werking van kleur, aan de hand van de kunstwerking die er hangen. De lezing vindt plaats in de museumzalen zelf, na een korte inleiding is er een rondleiding langs de werken, waarbij over de werken verteld wordt, en vragen worden beantwoord.

Aanvang: 20.00
Adres: Museumeiland 1, Groningen
 

 

Van 23 t/m 29 Mei: innere und aussere Perspektive

cursus in Studienhaus Ruespe, in Duitsland (ongeveer 360 kilometer van Amsterdam). Aankomst en vertrek op de zondag en zaterdag, 5 lesdagen daar tussenin.

Intensieve behandeling van de verschillende soorten perspectief, in kleur (pastelkrijt) en zwart-wit. We werken toe naar een oefening in pastel, waarin je beide soorten perspectief door elkaar heen gebruikt. Daarmee kun je je eigen waarnemingsproces vorm geven en verbeelden (bewust maken). In principe geef ik de cursus in het Duits (extra uitleg in het Engels of Nederlands is een optie). Aankomst en vertrek op de zondag en zaterdag, 5 lesdagen daar tussenin.

Scroll naar beneden voor meer tekst over deze cursus.

Van 22 t/m 28 augustus Licht und materie

cursus in Studienhaus Ruespe, in Duitsland (ongeveer 360 kilometer van Amsterdam). Aankomst en vertrek op de zondag en zaterdag, 5 lesdagen daar tussenin.

Schildercursus over kleur, licht en materie. We gaan de werking van het interval oefenen: eerst als licht-kleuren, daarna in olieverf. Een intensieve week oefenen, die niet op resultaat is gericht, maar op het aanleren van nieuwe vaardigheden. Ook deze cursus is in het Duits (extra engels of nederlands is mogelijk)

Aanmelden: neem contact op met Studienhaus Ruespe, voor reserveren en info over kosten en een programma-omschrijving

Of met mij: als je nog meer wilt weten

Beide cursussen kosten 180 euro. Daarnaast betaal je voor logies en verzorging. De kosten daarvan hangen een beetje af van je wensen - info vind je hier in dit pdf bestand van Studienhaus Ruespe,

 

Wat gaan we doen? Tekst en uitleg over de kursus.

Innere und aussere Perspektiv

Wenn wir in die Aussenwelt schauen, ergibt sich fur uns dass Zentralperspektiv - die Dinge werden kleiner wen sie sich entfernen. In unsere mehr traumhafte Innenwelt ist es gerade umgekehrt: wie in Russischen Ikonen wir alles je weiter, je groesser. Wir werden beide Arten von perspektiv in Holzkohle verkennen.
Die eigentliche Wahrnehmung ist immer in Bewegung, von aussen nach innen und zurueck, in die Wechselwirkung zwischen Ikonen- und Zentralperspektiv.
Mit hilfe von den Farben, werden wir uns diese Wechselwirkung bewusst machen und gestalten. Es wird eine Maluebung in Pastellkreide gemacht die, wenn’s klappt, fuert zu ein Bewusstwerden von einen der eigenen Wahrnemungsprozesse. Die Uebung ist nicht sehr einfach - aber mit genugend Zeit, Geduld und Ausdauer kann sie auch von Anfaenger gemacht werden.
Materialen werden versorgt, gerne dafuer ein Beitrag von 5 euro.
Zwischendurch werden wir praktische Farbenlehre behandeln - Farben als Bewustseinstraeger, und ihre unterschiedliche Gestik und Eigenschaften. Diese ansichten sind entwickelt worden aus die Goetheschen Farbenlehre und die Therapeutische Sichtweise von Liane Collot-d’Herbois


Licht und Materie

Farbe als Licht mischt sich ganz anders als die materiellen Farben aus der Tube. Gemischt gelbe und blaue farbe, ergibt ein gruen. Wenn man aber blau und gelb als licht mischt, ergibt sich ein Magenta. Wenn man die Farben atmospherisch malt, kann man Intervalwirkung aus gelb und blau ein Magenta bekommen als. Es ist ein wie magisches effect: man hat die farbe nicht gemalt, und sieht sie trotzdem. Diese Wirkung ist bekannt in die Malweise von Liane Collot-d’Herbois, und auch in die digitale Photographie ist sie auf zu finden.
Die Intervalwirkung ist ein Bild dafuer, wie man in d