achtergronden

workshops/lezingen

contact

sitemap

welkom op de site van Evelien Nijeboer

kunstgeschiedenis en filosofie (een visie op kunst en wetenschap )  

onderzoek naar kleur, vorm, compositie en perspectief

  werk in opdracht schilderijen en muurschilderingen
 
 

Agenda / exposities

 
 

Portfolio

Video-animatie

Sociale kunst

 

Essays en journalistiek

Over mijn werk

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Beste bezoeker. Ik ben beeldend kunstenaar, van huis uit schilder. Menselijke waarneming is mijn specialisme en veld van voortdurend onderzoek. Onze waarneming is niet alleen belangrijk voor het creŽren van fysieke kunstwerken: ook het vormgeven van sociale processen is een kunstvorm waarin de waarneming een hoofdrol speelt. We gaan immers om met elkaar op basis van de beelden die we van elkaar hebben. Afgelopen jaren heb ik hiermee gewerkt in het Rijksduurzaamheidsnetwerk, in de kunstenaarscoŲperatie OpenACTA en in de vrijeschoolwereld. Schrijven is een belangrijk middel hierbij: als journalist frame ik actuele processen en stel waar nodig de beeldvorming bij. Ik werk alleen voor onafhankelijke bladen. Bij het maken van schilderingen in opdracht overlappen het visuele- en het sociale aspect van mijn kunstenaarschap elkaar.

Als kunstenaar heb je een extra laag van bewustzijn omtrent dat wat je doet. Vanuit deze ervaring sta ik andere professionals bij, waaronder leraren en pedagogen maar ook ambtenaren, in het 'kunstenaarschap' binnen hun eigen vakgebied. Dat wil zeggen: het vermogen om onderzoek te doen naar de diepere lagen van het eigen werk. Dit doe ik in gesprekken en door stukken te schrijven op basis van de expertise van de ander - vaak expliciteer ik hiermee een stuk onbewuste bekwaamheid.

Een ander deel van mijn streven ligt in het samengaan van kunst en leven. Reproducties van mijn schilderijen verwerkte ik in sieraden waarin het ruimtelijke karakter ervan nog sterker naar voren komt. Met Sicco Kamphuis (samenwerken hoort bij het leven) gaf ik vorm aan twee B&B's (kijk hier en hier), waar mensen een unieke leefwijze kunnen ervaren, een door ons gecreŽerd stukje inheemse volkscultuur die dicht bij de (menselijke) natuur staat. Ook het schrijven, het zelf produceren van relevant nieuws, zie ik in dit kader. Waar kunst en leven samengaan, leven mensen vanuit hun natuurlijke grondrechten. Hierbij horen alle vormen van zelfbeschikking, zeggenschap in zaken die jou betreffen, vrijheid van medische keuze, meningsuiting en pers kortom, alles wat nodig is om je eigen leven te kunnen vormegeven.Klik op de afbeeldingen voor een overzicht van mijn portfolio (schilderijen):

schilderij

 

Kamphuis-Nijeboer

Deze kunstwerken maakte ik samen met Sicco Kamphuis. Imiddels zijn er drie gezamenlijke exposities geweest van Sicco en mij, soms aangevuld met Jonna Balk en anderen in Diepenheim (NL), Coesfeld en Altenberge (BRD) .

kastje, 'woestijnlanding'

Altaar voor de wereldvrede

Altaar, closeup

 

Expositie in Sculptura altenberge, nov. 2017

 

 

 

Onderzoeksproject 'Wat is Circulaire Economie? - Rijksduurzaamheidsnetwerk. Netwerkbijeenkomsten op 6 mei en 16 dec. 2015

 

 

 

 

Soms mag ik meedoen op plekken waar alvast met de werkelijkheid wordt geëxperimenteerd.

Circulaire Economie is een term uit duurzaamheidsland, vaak bedoelt men ermee: kringlopen van materialen (afval=grondstof) en modulair ontwerp. Maar ook ons werk en onze levens maken deel uit van de economie. De economie vormt een geheel en is als zodanig van nature 'circulair'. Dat begrijpen we niet voldoende, we handelen niet volgens die principes en daardoor is er stagnatie. Bovendien verwarren we de begrippen 'geld' en 'waarde'.Meer info hier

Links zie je een ideaalsituatie, waar intrinsieke waarde (zoals die van mensenlevens, natuur, wetenschap, kunst) wordt onderhouden met geld. Rechts andersom, ofwel de situatie zoals die nu is, waar waarde automatisch en uitsluitend synoniem wordt gesteld aan geld.

 

12-10-2014

Song for Fukushima

door Evelien Nijeboer and Risa Takita

Performance met schilderij, dans en geïmroviseerde zang

See the video

10 september 2014 - 'Groeten uit Slotervaart'

13:00 - 18:00 Staalmanplein, Amsterdam Slotervaart

Ben jij een echte Slotervaarder? Of - stadsbewoner die je bent - nog nooit in Slotervaart geweest?

Kom en laat je fotograferen. Aangeboden door Stadsdeel Slotervaart.

 

Fontrodona Art Space van 7 juni tot 4 juli 2014 - Cleaning the machine (muurschildering, foto's, schilderijen)

Henrik Jacobszstraat 18wk Amsterdam.

 

klik hier voor foto's

Klik hier voor tekst

 

 

10 april 2014, vrijplaats-ontmoetingsdag van het Rijksduurzaamheidsnetwerk - zwervende schilderijen als 'esthetische prikkel'

en schilderij-performance in samenwerking met danser Risa Takita

   
Ik wil mijn landschap terug - video/schilderijtjes, De Roze Tanker A'dam Noord Okt. 2011 klik hier voor de video
"

 

 

 

 

De Buytensael - april-sept. 2011

  (klik op de plaatjes)
 
 

Second Hand Stories

Rechts: een deel van de installatie "Chosen Relatives"

De oudere serie Snapshots werd gecombineerd met werkjes die gemaakt zijn van 2e hands kunstreproducties, uit een kringloopwinkel. Het werk werd in dezelfde winkel getoond. Hier meer foto's.

Voor "Second Hand Stories", okt. 2010, een project door Rhizomatic, in de Lokatie, Distelweg 85 A'dam Noord.

 

 

 
 

Een voorbijganger, mompelend: Aan het eind van de tunnel..... daar is het licht.....

project "Second Hand Stories", De Lokatie, Amsterdam-Noord - achtergrondschildering voor de meubelafdeling

 

Wandschildering voor Kulter (17 jan t/m 1 febr 2010) - caseine op los doek, 2 x 3 meter Klik hier voor meer beeld

 

 

 

Lees

 

Snapshots