home
informatie
lezingen en workshops

contact

 
   
   
 
 
 
 
sitemap
 
 
 
 
actueel aanbod
 
kijkje in de keuken
 

over mijn werk

 
folders
 
recensies
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Loes Huygens: Door haar veelzijdige kennis weet Evelien op deskundige wijze klank-, kleur- en vorm-oefeningen te combineren, waardoor haar workshop een speels karakter heeft met daarnaast ruimte voor persoonlijke verdieping. Ik heb erg genoten van die afwisseling. Ook door haar gedrevenheid en passie is Evelien in staat tot inspireren. Bovendien kan ze goed aanvoelen waar je tijdens je eigen creatieve proces mee worstelt en die gave combineert ze met het stellen van de juiste vraag op het juiste moment. Dankbaar ben ik voor het moment tijdens de workshop waarop ze mij geholpen heeft mijn schroom om mijn schilderaspiraties aan het doek toe te vertrouwen, te overwinnen. De timing van de begeleiding was perfect en het resultaat daarna verbluffend. Het beeld dat uit de kleurmenging naar voren kwam staat in mijn geheugen gegrift en zal ik niet snel vergeten.Mede door de inbreng van Evelien heb ik deze workshop als een bijzondere innerlijke reis ervaren, waardoor er meer licht is gevallen op vragen die mij nog bezighielden.

Sandra de Vries: Midden in het jaar 2004 kwam ik in aanraking met het schilderwerk van Evelien Nijeboer, het raakte mij zo dat ik direct bij haar wilde starten, en nam bij haar schilder lessen. Later dat jaar werd ik zwanger en in 2005 kreeg ik mijn eerste dochter helaas moest ik toen afhaken. Nu twee prachtige dochters verder ben ik afgelopen september 2008 weer gestart met de schilderlessen onder de enthousiaste leiding van Evelien Nijeboer. Een heerlijke ervaring en voel ik mijn vaardigheden groeien.

Tijdens de schilderlessen openbaart zich een fascinerende wereld.
Waarin de kleuren, kwaliteiten lijken te hebben die ook in het innerlijke van mijn wezen herkenbaar zijn. De vormen die daar uit ontstaan mij boeien en inspireren, tot zelfkennis. Of ik nu met mijn handen het krijt uitwrijf en probeer het licht in de duisternis te laten leven. Of dat mijn penseel mij leert te “sluieren” waardoor er een meditatieve sfeer over mij heen komt. Het resultaat is altijd iets wat uit mij zelf komt, en de fase waarin ik zit in mijn leven, zichtbaar is in mijn schilderwerk.
Voor een ander niet herkenbaar maar voor mij zo kostbaar.

De lessen van Evelien brengen mij zoveel. Ze leert je van alles maar niet vanuit een boek, je werkt met je handen. Een oefening een beslissing maken, waar te beginnen, kijken en handelen. Alles onder goede begeleiding. Je krijgt een schat aan ervaring, op verschillende gebieden, allemaal zaken die je kunt gebruiken. Indien nodig reikt ze je informatie aan die ze zelf heeft geschreven, hierdoor blijft het niet alleen een ervaring maar is het ook een naslagwerk waarmee je het proces kunt voortzetten.

Hieronder vind je de foto's van de cursus die ik gaf in augustus 2008, in Yolande's Centre d'Art in Sanssat, Frankrijk

Hier was het, Yolande Centre d'Art, in Sanssat. Hieronder zie je voorkant van het huis, met rechts de hoofdingang.

Hiernaast het atelier, de uitvalsbasis voor het werk -dat we natuurlijk ook buiten deden, want het was prachtig weer

     
       

verbindingsgang tussen twee delen van het huis

Atelier, buitenaanzicht

Tuin voor het huis

Het huis is erg groot: het was in de 19e een zieken/verzorgingstehuis. Voor en achter zijn er tuinen, en de tuin naast het huis is minstens zo groot als het huis zelf. Hier vind je een terras, Yolande's beelden, allerlei zithoekjes, twee vijvers, een theehuis, een vuurplaats en een boeddhistische zitkuil.

 

Achter het huis de heuvel op.....

   

een avond in de muziekkamer, in goed gezelschap...Met een belangrijke bijdrage van Loes Huygens over het enneagram, Pythagoras en de betekenis van getallen.

de muziekkamer bij dag (net Zweinstein!) de danszaal, waar we ook zingen de tuin, waar we konden werken

En natuurlijk hebben we gewerkt. Na het zingen van een kleurproces, werd het proces door de deelnemers in een vormgebaar neergezet (iedere deelnemer 1 kleur). Dat ging heel soepel....

Gesamtkunstwerkje "Groen en magenta" (het proces van slapen en wakker worden)

Dit werk is ontzetten leuk om te doen, het werd door alle deelnemers als heel bevredigend ervaren. Je komt erdoor IN de kleuren en kleurprocessen. Schilderen is daarna geen afstandelijk gebeuren meer.

 

 

 

 

gesamtkunstwerkje "Indigo en scharlakenrood", naar aanleiding van zangimprovisatie over een indigo lucht met rode wolk bij gure zonsondergang.

 

 

Een bericht van deelneemster Loes Huijgens: Mijn passie voor klank en kleur bracht mij deze zomer naar de workshop van Evelien Nijeboer, die werd gegeven in het prachtige landschap van Sanssat in de Auvergne. De plek, het kunstencentrum van Yolande Weerdenburg, is op zichzelf al een feest. Je kunt er heerlijk luieren (in- of uit de zon ) of een stille plek uitzoeken onder een boom waar een zachte wind je gezelschap houdt tijdens het schilderen. De omgeving met het uitzicht inspireert mij tot schilderen, schrijven of dichten.

Door haar veelzijdige kennis weet Evelien op deskundige wijze klank-, kleur- en vorm-oefeningen te combineren, waardoor haar workshop een speels karakter heeft met daarnaast ruimte voor persoonlijke verdieping. Ik heb erg genoten van die afwisseling. Ook door haar gedrevenheid en passie is Evelien in staat tot inspireren. Bovendien kan ze goed aanvoelen waar je tijdens je eigen creatieve proces mee worstelt en die gave combineert ze met het stellen van de juiste vraag op het juiste moment.

Dankbaar ben ik voor het moment tijdens de workshop waarop ze mij geholpen heeft mijn schroom om mijn schilderaspiraties aan het doek toe te vertrouwen, te overwinnen. De timing van de begeleiding was perfect en het resultaat daarna verbluffend. Het beeld dat uit de kleurmenging naar voren kwam staat in mijn geheugen gegrift en zal ik niet snel vergeten.Mede door de inbreng van Evelien heb ik deze workshop als een bijzondere innerlijke reis ervaren, waardoor er meer licht is gevallen op vragen die mij nog bezighielden.
 

Voor de cursusfolder van dit jaar, klik hier