home
informatie
lezingen en workshops

contact

 
   
   
 
 
 
 
sitemap
 
 
 
 
 
 
over mijn werk
 

reproducties

 
werkbiografie
 
achtergronden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

this page will be translated soon

Serie Eens, tempera/olieverf op paneel (MDF), twaalf keer 30 x 40 cm.  Scroll naar beneden voor een overzicht.

Eens gaat over tijd. Het is één werk dat uit 12 werkjes bestaat, die ook weer zelfstandig zijn. Het is een constructie, een onderzoek naar de verhouding tussen de zon en de aarde, naar de fluctuatie van warme en licht door de dag heen. Tegelijkertijd heb ik gezocht naar de sfeer of ervaring, die dat per gekozen moment oplevert. Dit deed ik door het ontwerpen van kleurprocessen.

Bij zonsopgang komt het licht, maar pas 's middags, als de zon gaat dalen, komt de warmte. Als de zon ondergaat is de warmte van de dag er nog, als de zon opgaat is het nog koud. Deze cyclus is in 12 momenten verdeeld, net als de huizen van de horoscoop (placidusverdeling, hier neemt men de zonsopgang en -ondergang, het midden van de dag en middernacht als 4 hoeken, de andere 8 worden daartussenin gelijkelijk verdeeld).

Om de serie als werk compleet te kunnen houden, worden de werkjes na verkoop opnieuw geschilderd. De oplage is 25. Het is de bedoeling dat de werkjes evolueren, een werkje dat het oude vervangt is zal nooit helemaal hetzelfde zijn. Ieder paneeltje is een nieuw kunstwerkje. De hier getoonde werkjes zijn nu te koop. Prijzen inclusief btw: 235 euro per stuk, bij een bestelling van meer dan 1 tegelijk geldt een kortingsregeling.

In de eerste serie werkte ik met een reeks foto's, die aan de rand van een dorp in Noord-Holland gemaakt zijn. Onder een lantaarnpaal, in de bocht van de weg, zijn er 360 graden in het rond foto's gemaakt, om de zon in haar loop te volgen. In de 1e versie van Eens heb ik de kleurprocessen uitgewerkt. Voor de vervolgexemplaren heb ik hier en daar andere landschappen als uitgangspunt genomen, om weer andere dingen te kunnen doen met hetzelfde kleurproces. Dat is in onze belevingswereld ook normaal geworden - als je een auto hebt, kun je om twee uur 's middags kun je heel ergens anders zijn dan om 12 uur.

Sommige werken hebben mat- en glansverschillen, wat op foto niet goed overkomt. neem contact op als je ze wilt zien

vroege avond (nr2)

late avond (nr2)

   

middernacht (nr3)

kort na middernacht (nr2)

   

lang na middernacht (nr2)

zonsopgang (nr2)

   

vroege ochtend (nr3)

   

late ochtend (nr2)

   

middag (nr2)

vroege namiddag (nr3)

   

late namiddag (nr3)

zonsondergang (nr2)

 terug naar boven