technische tips

 

 

 

Hier vind je schildertips voor als je zelf dingen wilt uitproberen. Ook in de techniek zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Lees ook de compositie en perspectief-pagina's van kunstzinnig onderzoek.

Goed materiaal is belangrijk. Goed en duur is niet persé hetzelfde, maar zuinigheid is meestal niet goed. Verder zijn er verschillende manieren om een schilderij op te zetten. Er zit een groot verschil in het transparante werken met kleur (zoals in aquarel of pastelkrijt), en het opzetten van een olieverfschilderij. Als je met dekkende lagen gaat werken (tempera en olieverf) komt het erop aan hoe je die lagen over elkaar heen zet. Robert Zandvliet (schilder, tempera) definieerde zijn kunst als: 'de kunst van het over elkaar heen zetten van lagen'. Als je met transparante lagen werkt (pastelkrijt, aquarel), werk je veel meer met kleur als licht, en met de wetmatigheden van het werken met kleur als bewustzijnsproces. Hierin kun je directer met kleurprocessen leren werken.

 

 

En verder......

  vraagt het werk van je dat je je innerlijke processen leert afstemmen op het uitvoerende werk zelf. Dat je je materialen kent, en dat je op basis daarvan beslissingen neemt. Opletten wat je doet, maar niet bang zijn om fouten te maken. De criticus en de censor in je uitschakelen, en het kind in je mee laten doen. Je doodlopende wegen herkennen, maar ook horen of zien wat er aan nieuws wil komen. Het pad dat je afloopt tot het einde toe aflopen, maar je blijven afvragen of het het juiste pad is. Je tegenzin opzij zetten. Op tijd kunnen stoppen - de mooiste dingen komen vaak op kousevoetjes en worden weggepoetst vóórdat ze ontdekt zijn. Maar soms moet je juist wel doorgaan, jezelf over een grens van gemakzucht of bekend terrein heen zetten. Je moet leren om je eigenwil te plooien naar hoe de dingen van zichzelf zijn, en wat er wil ontstaan, zonder het overzicht te verliezen. Dat is een houding van liefdevolle distantie, doen en waarnemen, betrokken zijn en beschouwen tegelijk. Het is een houding die je als opvoeder zou moeten hebben. Succes!

 
     

 

het atelier
creatieve processen
kunstzinnig onderzoek (kleur, compositie, perspectief)

technische tips

materialen

opzetjes en kleuroefeningen (met transparante verf)

werken in lagen (met dekkende verf)

 

kijken naar kunst
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
home