home
informatie
lezingen en workshops

contact

 
   
   
 
 
 
 
sitemap
 
over mijn werk
 
essays en journalistiek
 
Advies en overheid  
 
De samenleving als organisme  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Workshop - Optica en sociale processen

Waarneming speelt een grote rol in het sociale: wij gaan met elkaar om vanuit de – vaak onvolledige  - beelden die we hebben van elkaar. Deze beelden worden beïnvloed door bestaande rollen en verhoudingen. Maar met ons waarnemen hebben wij enorme invloed op elkaar: individu kun je zijn voor zover je door een andere individu wordt waargenomen. In deze workshop onderzoeken we door middel van prisma's en gekleurde lampen, hoe onze waarneming werkt

De algemene wetmatigheden die je dan vindt (van projectie, contrast en interval) zeggen iets over hoe een mens in elkaar zit, maar ook over wat er werkzaam is in sociale processen.

Prismatische- of regenboogkleuren ontstaan in de wisselwerking tussen licht en donkerte (optisch wit en zwart). voor meer info, klik hier Regenboogkleuren roepen elkaar verder op door middel van contrast,  en interval. Dit laatste is een kleur die ontstaat tussen twee andere kleuren in - niet door menging, maar wel volgens vaste wetmatigheden.  Dit gebeurt zowel in de atmosfeer als bijvoorbeeld in een schilderij waar je aan werkt.

Licht, kleur en donkerte kun je lezen als  een beeld van de drieledige mens.
Kleuren (gevoelens) vormen zich in de interactie tussen licht (aandacht of bewustzijn, bovenpool) en duisternis (verbinding, potentie of wil - onderpool). Kleur is echter ook een beeld van de manier waarop je je als individu met je omgeving verbindt. Kleur is het beeld of de uitdrukking van een verhouding, tussen jezelf en de ander of het andere,  of tussen mensen binnen een groep.
Gevoelens of houdingen zijn vaak het resultaat van projectie, door jezelf op anderen of door anderen op jou. Contrast laat zien hoe je je eigen beeldvorming - of die van anderen – kunt bijstellen of  beïnvloeden - je moraliteit daarin bewaar je door ‘kleur te bekennen’. En interval is een prachtig beeld van wat er kan gebeuren als je de contrasten scheppend kunt laten  worden, doordat je ze in evenwicht brengt. Het laat zien hoe co-creatie werkt.

Je krijgt naderhand een reader om e.e.a. nog eens rustig na te lezen. Die kun je evt. hier ook bestellen.